Back to Federal guidance

Flammable-solvent parts cleaner as a covered PSM process

Summary A manufacturer asked whether a solvent parts cleaning station and its connected storage and waste tanks were covered by process safety management. OSHA said the interconnected equipment formed one process above the flammable-liquid threshold, and the use and movement of solvent prevented the atmospheric-storage exception. OSHA labels the letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-07-15-1
Date issued
July 15, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 15, 1994

Mr. Charles Knudsen
Cryovac
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Knudsen:

This is in response to your April 12 letter, requesting interpretation of the Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals standard, 29 CFR 1910.119 with respect to a parts cleaning station (PCS) involving flammable liquids as described in the scenario below. Please accept our apology for the delay in responding. Your question and our reply follow.

Scenario:

A flammable solvent mixture is used at the PCS to clean ink from small parts. The PCS is connected to two flammable solvent storage tanks. The flammable solvent mixture is composed of the following

    Components              CAS Number           % By Weight

    n-Proponol              71-23-8              25-30
    Ethanol                 64-17-5              20-35
    N-Proponal Acetate      109-60-4             30-40
    Isabutyl Acetate        110-19-0             0-3
    VM&P Naphtha            8032-34-4            0-2

The PCS is connected by pipeline to two outdoor above ground storage tanks each containing a maximum of 5000 gallons (18,925 liters) or 35,600 pounds (16,147.8 kg). The piping from each of the two storage tanks meets at an outside electric ball valve which directs delivery from only one tank at a time. The PCS system also contains a pneumatic ball valve system to control the filling and emptying of the PCS wash tank.

Spent solvent is pumped directly from the PCS wash tank to an outdoor waste solvent storage tank which has a maximum capacity of 8000 gallons (30,280 liters) or 57,760 pounds (26,199.4 kg). An in-line reverse check valve prevents backflow in this line. The typical volume of flammable solvent mixture in the PCS wash tank and process lines (during normal use) is 70 gallons (265 liters) or 499 pounds (226.3 kg).

The PCS wash tank and outdoor flammable solvent mixture storage tanks are not chilled or refrigerated to keep the solvent mixture below the boiling point of 208 degrees Fahrenheit (97.8 degrees Centigrade). The two storage tanks and the waste solvent storage tank operate at atmospheric pressure.

Question: Is the preceding workplace scenario covered by the PSM standard?

Reply: Yes. By the definition of "process" at 1910.119(b), the two flammable liquid storage tanks, the wash tank, the waste solvent storage tank and interconnecting piping are considered a single process which contains a threshold quantity (TQ) or greater amount of flammable liquid at any one point in time. By 1910.119(a)(1)(ii) and as further delineated in the following clarification, this is a covered process. Please note that the TQ or greater amount of flammable liquid contained in a process covered by the PSM standard is based on the aggregate amount of all flammable liquids contained in a process at any one point in time.

For the purposes of the "process" definition in 1910.119(b), "any group of vessels which are interconnected and separate vessels which are located such that a highly hazardous chemical could be involved in a potential release shall be considered a single process".

Also, by the definition of "process", your covered process includes the activities of not only storage and associated transfer but also, on-site movement and use. The on-site movement and use activities of your process cancel the exception at 1910.119(a)(1)(ii)(B) which allows only storage and associated transfer as excepted activities. Please note that the exception at 1910.119(a)(1)(ii)(B) applies to atmospheric tanks as defined in 1910.119(b). As such, atmospheric tanks must be designed (emphasis added) to operate at pressures from atmospheric through 0.5 pounds per square inch gauge (PSIG) or 3.45 kilo pascals (KPA). Atmospheric tank design requirements are contained in 1910.106(b).

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace