Back to Federal guidance

Bloodborne pathogen rules for human cell lines and strains

Summary A biological safety association asked OSHA to clarify coverage of established human cell lines. OSHA said well-characterized lines shown free of bloodborne pathogens could fall outside the standard, while contaminated lines and primary human tissue cultures remained covered unless the stated testing supported an exemption. The letter includes definitions and assigns the contamination determination to a qualified biosafety professional or scientist.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-06-21
Date issued
June 21, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 21, 1994

Dr. Diane Fleming
President
University of South Alabama
College of Medicine
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Fleming:

This is in response to a September 23, 1993 letter from Joseph H. Coggin, an American Biological Safety Association member, requesting clarification of our August 3, 1993 letter of interpretation to the former ABSA President Dr. Jerome P. Schmidt. That letter attempted to explain the applicability of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens," to establish human cell lines.

Dr. Coggin informed us that our August 3, 1993 letter may be more confusing rather than enlightening to biological safety professionals.

We have reconsidered our earlier comments and are providing a more detailed letter of interpretation. We regret any misunderstanding our earlier response may have caused.

As you know, the Bloodborne Pathogens standard (BPS) provides protection to employees who have occupational exposure to human blood or other potentially infectious materials (OPIM). Established human cell lines (see attachment) which are characterized* (see attachment) to be free of contamination from human hepatitis viruses, human immunodeficiency viruses, and other recognized bloodborne pathogens, are not considered to be OPIM and are not covered by BPS. Established human or other animal cell lines which are known to be or likely infected/contaminated with human microbes or agents classed as bloodborne pathogens, especially hepatitis viruses and human immunodeficiency viruses are covered by the BPS. The final judgement for making the determination that human or other animal cell lines in culture are free of bloodborne pathogens must be made by a Bio-safety Professional or other qualified scientist with the background and experience to review such potential contamination and risk, in accordance with the requirements of the BPS. Documentation that such cell lines are not OPIM should be a matter of written record and on file with the employer for OSHA review.

All primary human cell explants from tissues and subsequent in vitro passages of human tissue explant cultures (human cell "strains" ***, see attachment) must be regarded as containing potential bloodborne pathogens and should be handled in accordance with the BPS. Non-transformed, human cell "strains", characterized by documented, reasonable laboratory testing as described in the attachment, to be free of human immunodeficiency virus, hepatitis viruses, or other bloodborne pathogens may be exempted from the standard's requirements. However, if such tissue explants or subsequent cultures are derived from human subjects known to carry bloodborne pathogens, such as hepatitis viruses or human immunodeficiency viruses or are deliberately infected with bloodborne pathogens, they must be handled in accordance with the precautions noted in the BPS. Likewise, animal tissues, explants or cell cultures known to be contaminated by deliberate infection with human immunodeficiency virus or Hepatitis B virus are also subject to the BPS.

All laboratory work with primary human tissues or body fluids is covered by the BPS.

We hope this information is responsive to your concerns and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

Enclosure

DEFINITIONS

  • A Human Cell LINE is defined as in vitro or animal passaged (e.g., nude mouse) cultures or human cells that fulfill traditional requirements of a cell line designation. That is, the cells are immortalized cells, transformed by spontaneous mutation or natural or laboratory infection with an immortalizating agent such as Epstein-Barr virus (EBV). EBV is a bloodborne pathogen. It should be noted that human cervical carcinoma cells or other transformed human cell lines like HeLa cells are sometimes adulterated with laboratory pathogens accidentally introduced by cultivation with other cell cultures, or physically contaminated by other cell cultures handled in the same lab. In order to handle human HeLa cells, without having to comply with the requirements of the bloodborne pathogens standard (BPS), human HeLa cells should be documented to be pure HeLa cells and shown to be free of bloodborne pathogens by testing.

**Characterization of human cells, for inclusion or exclusion from compliance with the BPS, would include screening of the cells lines or "strains" for viruses characterized as bloodborne pathogens by the Standard, including human immunodeficiency viruses, hepatitis viruses or EBV, if the cells are capable of propagating such viruses. Most cell lines are screened for human mycoplasmas and are free of bacterial and mycotic contaminants. Testing may include antigenic screening for viral or agent markers, co-cultivation with various indicator cells that allow contaminants to grow, or using molecular technology (polymerase chain reaction or nucleic acid hybridization) to identify latent viruses capable of infecting humans such as Herpesviruses(e.g., EBV), or papilloma members of the Papovavirus group, etc. Cell lines that are procured from commercial vendors or other sources with documented testing to be free of human bloodborne pathogens and which have been protected by the employer from environmental contamination may be excluded from the BPS.

*** Human cell STRAINS are defined as cells propagated in vitro from primary explants of human tissue or body fluids which have finite lifetime (non-transformed) in tissue culture for 20-70 passages. Human cell "strains" must be handled as potential biohazards unless characterized by testing to be free of bloodborne pathogens (i.e., WI-38 cells are often so documented).

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace