Back to Federal guidance

Davit-arm hoisting of workers in a boatswain chair

Summary A company asked whether a dedicated davit-arm system could lift workers in a boatswain chair during submarine ballast-can work. OSHA said the described system appeared safe and feasible and would satisfy the intent of the cited rule against riding a load, provided it met other personnel-hoisting requirements. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-06-01-0
Date issued
June 1, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 1, 1994

Mr. George M. Tomer, Manager
Occupational Safety and Health
Lockheed Missiles & Space Company, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Tomer:

The purpose of this letter is to respond to your correspondence of March 23, concerning ballast can operations on submarines. We have reviewed your proposed method of hoisting and lowering employees in a boatswain chair by means of a davit arm dedicated to personnel hoisting. In addition to providing a means to rescue disabled employees, the davit arm system appears to be a safe, feasible means of hoisting employees. Consequently, use of the davit arm system as described in your letter would be considered as an acceptable means of complying with the intent of 29 CFR 1915.116(i) which prohibits employees from riding the load. Naturally, the proposed system must comply with all other OSHA regulations regarding the hoisting of personnel.

We appreciate your continued interest in safety and health matters.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of construction and
Maritime Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace