Back to Federal guidance

Tag lines for structural steel lifting

Summary A crane training institute asked whether tag lines were required every time a structural steel load moved. OSHA said the then-applicable rule required control of hazardous loads, so tag lines were needed when wind or other conditions could make a load swing or rotate, but not in every lift. OSHA archives the letter and points to a later steel-erection directive for current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-05-20
Date issued
May 20, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; a June 20, 2005 correction points readers to OSHA’s 2002 steel-erection directive for current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; a June 20, 2005 correction points readers to OSHA’s 2002 steel-erection directive for current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 20, 1994
Mr. Cliff Dickinson
Associate Director
Crane Institute of America, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Dickinson:
This is in response to your March 24 letter requesting interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) structural steel assembly standard 29 CFR 1926.751(d). I apologize for the delay in responding to your inquiry.
Please be advised that the standard does not mandate that tag lines must be used every time a load is being moved. The intent of the standard is to assure that all loads that pose a hazard to employees are under control at all times. For example, if wind or other adverse conditions can cause the load to swing, rotate, or become unbalanced, then tag lines must be used to control the load. Conversely, if the weather and other conditions are such that the load can be controlled without tag lines, then such lines would not be required.
If we can be of any further assistance, please contact [the Directorate of Construction at 202 693-2020].
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D., Director
[Directorate of Construction]
[Correction 6/20/2005. See OSHA Directive CPL 02-01-034 "Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards for construction" published on 3/22/2002 for the current policy on OSHA's steel erection standards (1926 Subpart R) for construction.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace