Back to Federal guidance

Lifting two loaded freight containers together

Summary A longshore union asked whether two loaded freight containers could be hoisted together using locking cones. OSHA said the practice was unsafe because shifting cargo made loads on the connectors unpredictable and that an employer could be cited under the general duty clause. OSHA archives the corrected letter and warns it may no longer state current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-05-11
Date issued
May 11, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; the published letter is marked corrected October 22, 2004.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; the published letter is marked corrected October 22, 2004. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 11, 1994
Mr. Norman G. Jorgensen
International Longshoremen's and Warehousemen's Union
Local No. 13
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Jorgensen:
Thank you for your letter of January 31, addressed to Assistant Secretary Joseph Dear, regarding the lifting of two loaded freight containers connected together by self-locking cones. This information is provided as a follow-up to the letter of February 16, 1994 from Thomas J. Shepich, Director, [Directorate of Standards and Guidance].
Although this practice is not specifically addressed in OSHA's Maritime Regulations, we agree it is an unsafe practice. As cargo often shifts in sealed freight containers, there is no practical way to determine how the weight is distributed and as a result, there is no way of knowing how much stress is being applied to the locking cones or containers.
Industry experts (e.g., American Bureau of Shipping) consider the hoisting of two loaded containers to be a hazardous practice that could result in the death or serious injury of an employee. Therefore, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) can cite the employer under the general duty clause (Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act) for failure to furnish his employees a place of employment free from recognized hazards that are likely to cause death or serious physical harm.
Should you observe this hazardous practice in the future please do not hesitate to notify the nearest OSHA field office for action. Any additional inquires on the subject in your area should be addressed to:

[US DOL OSHA - Region IX
71 Stevenson Street, Room 420
San Francisco, California 94105
(415) 975-4310 (Main Public - 8:00 AM - 4:30 PM Pacific)
(800) 475-4019 (For Technical Assistance)
(800) 475-4020 (For Complaints - Accidents/Fatalities)]

We appreciate your continued interest in safety and health matters.
Sincerely,
John B. Miles, Jr., Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 10/22/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace