Back to Federal guidance

Needle recapping device under bloodborne pathogen rules

Summary An inventor asked OSHA to assess a device meant to cover used needles before disposal. OSHA said it did not endorse products, but the described device appeared to be a recapping tool rather than a disposal container. Recapping was generally prohibited except in narrow circumstances, and any permitted recapping had to use a mechanical device or one-handed technique.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-04-29
Date issued
April 29, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 29, 1994

Mr. James J. Schramm
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schramm:

Thank you for your letter of March 18 addressed to Elise Handelman in the Office of Occupational Health Nursing which provided a description of your proposed product, the Safety Shoe, a sample of the product and an instructional videotape. You have requested informal comments on the product and its acceptability for use by employees covered by the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens Standard (29 CFR 1919.1030).

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not review or endorse products as you have requested. The final determination of compliance must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite. This must include an evaluation through direct observation of employee work practices as well as an evaluation of the equipment or devices alone.

In the specific case of your product, it appears that the device is not a needle disposal system, but rather a recapping device which could also be used to transport the contaminated needle to a proper disposal container. For this reason, paragraph (d)(2)(vii)(A) of the standard would appear to apply. This part of the standard only permits recapping of contaminated needles under very specific and limited circumstances where the employer can demonstrate that no alternative is feasible, or that such action is required by a specific medical procedure. In general, recapping is prohibited by the standard.

Additionally, the standard requires that when recapping must be performed, it must be accomplished by the use of a mechanical device or a one-handed technique. Training must emphasize the need to use this as a one-handed recapping device and only in very specific circumstances; it is not to be used for two-handed recapping.

As you are aware, the Food and Drug Administration (FDA) may have jurisdiction over products like yours. We would advise you to continue your contact there for clarification. Specifically, you may want to contact the FDA's Division of Small Manufacturer's Assistance at 1-800-638-2041.

Thank you for your interest in worker safety and health. OSHA is pleased to see inventors like yourself take a genuine interest in protecting workers.

Best wishes in your endeavors.

Sincerely,
STEPHEN MALLINGER
Acting Director
Directorate of Technical Support

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace