Back to Federal guidance

Impermeable bags for asbestos waste disposal

Summary A bag manufacturer asked what specifications and tests OSHA required for asbestos waste bags. OSHA said its standards set performance requirements rather than prescriptive bag tests: the bag must be sealed, labeled and impermeable in actual use, including not tearing or puncturing. If a bag could not meet that condition, another suitable container was needed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-04-26-2
Date issued
April 26, 1994
Status
Active
OSHA marks the published letter corrected on June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 26, 1994
Mr. Michael B. Sember
Account Executive
National Plastek, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sember:
This is in response to your letter of January 13, to Mr. Gail Brinkerhoff of my staff concerning bags for collecting and disposing of asbestos waste. Please accept our apology for the long delay in providing our response.
You requested that the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) determine what specifications must be met, and what testing procedures should be conducted, to ensure that bags for collecting and disposing of asbestos waste are of the necessary quality and consistency. OSHA believes that its performance requirements for the bags at [29 CFR 1926.1101(l)(2)] in the Construction Asbestos Standard and at 29 CFR 1910.1001(k)(6) in the General Industry Asbestos Standard make bag specifications unnecessary and that procedures for testing the bags for quality and consistency is best left to the discretion of the manufacturers. Rule [29 CFR 1926.1101(l)(2)] in the Construction Asbestos Standard reads,

"Waste disposal. Asbestos waste, scrap, debris, bags, containers, equipment, and contaminated clothing consigned for disposal shall be collected and disposed of in sealed, labeled, impermeable bags or other closed, labeled, impermeable containers..." (Note: Rule 29 CFR 1910.1001(k)(6) in the General Industry Asbestos Standard is essentially, but not exactly, the same.)

The requirement that the bags be impermeable forces the quality of the bags to be high enough to fit the situation. An impermeable bag is a bag that is not only made of material that dust cannot penetrate, but is also a bag that is not punctured or torn in the particular situation of its use. If an employer cannot find a bag that does not tear or puncture in a particular situation, then the employer must use another type of container that does not tear or puncture.
We appreciate the opportunity to clarify this matter for you.
Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
[Office of Health Enforcement]
[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace