Back to Federal guidance

Cadmium content and labeling of installed products

Summary A manufacturer asked when installed products containing trace cadmium needed a visible indication. OSHA said labeling was required at 0.1 percent cadmium or more, and below that level when evidence showed a release could exceed the exposure limit. For coated items, the cadmium concentration in the coating controlled, and the indication only had to show where cadmium-containing products were located.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-04-26
Date issued
April 26, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 26, 1994

Mr. Gerald W. Lancour
Director
McDonnell Douglas
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lancour:

This is in further response to your letter of June 17, 1993, concerning rule 29 CFR 1910.1027(m)(3)(iii) in the Cadmium standard for General Industry. Please accept our apology for the long delay in providing our response.

Rule 29 CFR 1910.1027(m)(3)(iii) states, "Where feasible, installed cadmium products shall have a visible label or other indication that cadmium is present." You seek clarification as to the amount of cadmium a product must contain before this rule comes into effect.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) intends for the cadmium content initiating the applicability of the rule to conform with the criteria in the Hazard Communication Standard, 29 CFR 1910.1200, for initiating the requirement to label carcinogens. Labeling is definitely required if the content of cadmium is 0.1 percent or greater (refer to 29 CFR 1910.1200(d)(5)(ii)). Labeling is required at a lower concentration if the manufacturer, importer, or employer has evidence to indicate that cadmium present in the product in concentrations of less than 0.1 percent could be released in airborne concentrations which would exceed the OSHA permissible exposure limit for cadmium (refer to 29 CFR 1910.1200(d)(5)(iv)).

If an item is mechanically coated with cadmium powder, coated with cadmium-containing paint, cadmium plated, or otherwise surface-treated with cadmium, then the content of cadmium in the material applied to the surface determines whether labelling is required. Under that situation it is inappropriate to base the labelling decision on the content of cadmium in the item.

The label is not required to contain cadmium hazard information. The only information it needs to convey is the location of cadmium-containing products. Please bear in mind that the beneficiaries of the labeling of installed cadmium-containing products include, but are not limited to, employers and their employees engaged in waste disposal, recycling of materials, maintenance work, or repair work. Rule 29 CFR 1910.1027(m)(3)(iii) does not apply to a product manufactured before December 14, 1992, except to the extent that employers using the product have existing knowledge or learn incidentally of cadmium-containing items or materials installed in the product.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you.

Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace