Back to Federal guidance

Reusable and disposable tracheostomy cannulas under the bloodborne pathogen rule

Summary A medical-device maker asked what protective measures a caregiver should take when re-cleaning a patient's inner cannula and whether disposable inner cannulas could be an engineering control. OSHA said the final compliance determination must consider the worksite, including employee practices and potential exposure. The rule did not require disposable devices; employers could choose a reusable or disposable option that met their needs.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-04-25
Date issued
April 25, 1994
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 25, 1994

Mr. Jeff Hennelly
Strategic Manager
Mallinckrodt Medical TPI, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hennelly:

Thank you for your letter of March 29, 1993, in which you requested that OSHA provide an opinion concerning two different methods of inner cannula care, the disposable cannula and the reusable cannula.

OSHA does not review or endorse products as you have requested. The final determination of compliance with OSHA's Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR 1910.1030, must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite. This must include an evaluation through direct observation of employee work practices as well as an evaluation of the potential exposure to blood or other potentially infectious materials (OPIM) which the use of the device will cause an employee.

As you are aware, the Bloodborne Pathogens standard attempts to minimize the employee's exposure to blood or OPIM. OSHA does not mandate that facilities use disposable devices in order to accomplish this goal. The employer should make the determination whether the reusable or the disposable device better satisfies their needs.

We are enclosing the copy of the videotape which you provided us for review. We appreciate your interest in safety and health.

Sincerely,
Ruth E. McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace