Back to Federal guidance

Specimen containers under the bloodborne pathogen standard

Summary A lawyer asked whether containers approved under transportation rules automatically met OSHA’s bloodborne-pathogen requirements and whether other containers could qualify. OSHA said its rule judged containers by performance under expected use; DOT-compliant containers appeared likely to meet structural requirements, but DOT approval was neither required nor a substitute for worksite evaluation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-04-07
Date issued
April 7, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 7, 1994

F. Edwin Froelich, M.D., J.D.
Shaw, Pittman, Potts & Trowbridge
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Froelich:

This is in further response to your letter of February 18, addressed to Joseph A. Dear, Assistant Secretary of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), concerning whether containers which meet the criteria of the U.S. Department of Transportation Infectious Substance regulations (DOT ISR) would be in compliance with the requirements for containers as listed in OSHA's Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR 1910.1030.

The OSHA Bloodborne Pathogens standard is performance oriented in that compliance with the standard is determined by the ability of the container to meet the criteria specified in the standard under the anticipated conditions of usage. You asked if the usage of a DOT ISR-approved container that is properly labeled in accordance with OSHA's Bloodborne Pathogens standard would automatically meet the engineering control requirements of the OSHA standard for specimen containers. Considering the performance oriented nature of the standard, OSHA does not require that containers be in compliance with DOT ISR. It would appear, however, that containers which are in compliance with DOT ISR would also be in compliance with the structural requirements for containers detailed in OSHA's Bloodborne Pathogens standard.

You also asked whether specimen containers which provide less protection than a DOT ISR-approved container can be used to comply with the Bloodborne Pathogens standard. The standard does not specify detailed tests of performance as you reference with the DOT ISR-approved containers. Specimen containers which do not meet the DOT ISR requirements for containers may be used to comply with the container requirements of the OSHA Bloodborne Pathogens standard provided that the container meets the performance requirements detailed in paragraph (d) of 29 CFR 1910.1030. Compliance with the performance oriented nature of the standard is judged by the ability of the container to meet the standard's requirements in consideration of the specimen being contained.

Please contact this office if we may be of further assistance.

Sincerely,
H. Berrien Zettler, Deputy Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace