Back to Federal guidance

Toeboards over an inaccessible water tank

Summary A company asked whether a walkway over a mostly full water tank needed toeboards when workers were barred from entering the tank. OSHA said toeboards protect workers below from falling tools and equipment; under the stated conditions, no workers would be exposed inside the tank. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-03-31-3
Date issued
March 31, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 31, 1994

Mr. Carl Ritchie
Project Manager/Estimator
Alumaguard Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ritchie:

Thank you for your inquiry of February 25, requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.23. Specifically, you asked if toeboards are required on walkways over the interior of a water tank that is 90% full of water when in use and access to the interior of the tank is not permitted. We apologize for the delay in our response.

OSHA standard requirements are only applicable when there is exposure to hazards that are likely to cause death or physical harm to employees. Toeboards are required around walking or working surfaces above employees who are exposed to the hazard of being struck by falling tools or equipment that are kicked off or dropped from above. In your particular case, as long as access to the interior of the water tank is not permitted, employees will not be exposed to hazards created by falling tools or equipment from the walkways into the water tank.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

H. Berrien Zettler, Deputy Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace