Leakproof secondary containers for specimens
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 31, 1994
Lesley Craig Litt
Ultra-Creative Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Litt:
This is in response to your letter of October 26, regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you asked whether the secondary container into which a specimen is placed is allowed to leak. We apologize for the delay in this response.
According to section (d)(2)(xiii)(B), the second container shall be closable; constructed to contain all contents and prevent leakage during handling, storage, transport, or shipping; and properly labeled or color-coded.
We hope this information has been responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.
Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace