Guarding protruding reinforcing steel
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 23, 1994
Mr. Rich Krohn
Corporate Safety Director
Mortenson
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Krohn:
Your June 4 letter to Mr. Gerald Cunningham, Area Director, Milwaukee Area Office, requesting an interpretation of 29 CFR 1926.701(b) has been forwarded to the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance for a response. We apologize for the delay in responding to your inquiry.
With regard to the applicability of the above mentioned standard to large diameter (1 inch and greater) reinforcing steel which protrude vertically 24 - 72 inches from the concrete floor under construction, please be advised that reinforcing steel of any diameter and any length must be guarded when there is the hazard that an employee could fall onto the rebar and be impaled (skin pierced).
Accordingly, the intent of the standard is to provide employee protection by guarding all protruding reinforcing steel which creates an impalement hazard.
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director, Office of Construction and Maritime Compliance Assistance
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace