Back to Federal guidance

Rebar caps used to prevent impalement

Summary An OSHA regional office asked about guidance on plastic caps for protruding rebar. OSHA distinguished small pipe or conduit caps, which it said do not prevent impalement, from larger mushroom caps commonly accepted for that purpose. OSHA archives the memo and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-25
Date issued
February 25, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 25, 1994

MEMORANDUM FOR: JOHN B. MILES, JR., REGIONAL ADMINISTRATOR

THROUGH: H. BERRIEN ZETTLER, DEPUTY DIRECTOR, DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

FROM: ROY F. GURNHAM, DIRECTOR, OFFICE OF CONSTRUCTION AND MARITIME COMPLIANCE ASSISTANCE

SUBJECT: Capping of Rebar to Prevent Impalement (OSHA 2202)

This is in response to your memorandum concerning the statement in the Construction Industry Digest (OSHA publication 2202) addressing the use of plastic caps on protruding reinforcing steel to eliminate the hazard of impalement.

The little plastic caps refered to in the Construction Industry Digest as not preventing impalement are the type used to cap pipe or conduit and not the larger mushroom type caps commonly accepted by OSHA as impalement protection. The small caps have never been recognized as appropriate impalement protection and this policy has not changed.

We agree that the admonition in the Digest is confusing and we will work to correct the statement in future publications. For your information, the California Occupational Safety and Health Standards Board recently published standards addressing reinforcing steel guarding (copy enclosed). Rebar guarded in accordance with Section 1712 of the California Code of Regulations should be deemed to be in compliance with 1926.701(b).

If you have any further questions please contact me or Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace