Back to Federal guidance

Synthetic fiber sling strength in construction

Summary An engineer asked how OSHA's construction rigging rules applied to Spectra fiber slings, which the standards did not specifically address. OSHA said slings used according to the maker's instructions with a safety factor of at least six would meet the strength requirement; the general rigging provisions still applied.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-10
Date issued
February 10, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 10, 1994

Mr. Jay P. Shapiro, P.E.
Howard I. Shapiro & Associates
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Shapiro:

This is in response to your October 20, 1993, letter to Mr. David Lashgari, Office of Construction and Engineering, requesting an interpretation of Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards addressing the use of synthetic fiber slings. Your letter was forwarded to this office for response. I apologize for the delay in responding to your letter.

As you point out in your letter, synthetic fiber slings made of Spectra fiber are not addressed in OSHA's construction standards (Part 1926). To our knowledge, an industry consensus standard has not yet been developed that addresses the use of this material. OSHA's rigging standards do address other synthetic fiber slings and they require a safety factor ranging from 6 for polypropylene rope slings to 9 for nylon and polyester rope slings. If Spectra fiber slings are used in accordance with the manufacturer's instructions and a safety factor of at least 6 is maintained, OSHA would consider the sling to be in compliance with the strength requirement. The general provisions of 29 CFR 1926.251 would, of course, still apply to this product.

If we can be of any future assistance please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace