Back to Federal guidance

First-aid response times and nearby medical help

Summary A safety engineer asked what 'in near proximity' meant for medical personnel under OSHA's first-aid rule. OSHA said a three-to-four-minute response was required where severe injury could be expected, while a longer response such as fifteen minutes could be acceptable in less serious settings; onsite trained first-aid staff were needed when outside help could not arrive in time. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-09-8
Date issued
February 9, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 9, 1994

Ms. Rachel Greathouse
Safety Engineer
Courtaulds Coatings
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Greathouse:

Thank you for your inquiry of October 1, 1993, requesting interpretation of the term "in near proximity" in the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.151(b). We apologize for the delay in our response.

In areas where accidents resulting in suffocation, severe bleeding, or other life threatening or permanently disabling injury or illness can be expected, a 3 to 4 minute response time, from time of injury to time of administering first aid, is required. In other circumstances, i.e., where a life-threatening or permanently disabling injury is an unlikely outcome of an accident, a longer response time such as 15 minutes is acceptable.

Where first aid treatment cannot be administered to injured employees by outside professionals within the required response time for the expected types of injuries, a person or persons within the facility shall be adequately trained to render first aid.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace