Back to Federal guidance

Lockout rules for maintenance aboard fishing vessels

Summary A lawyer asked whether OSHA's general-industry lockout rule covered maintenance on commercial fishing vessels. OSHA said that rule excluded maritime employment and that its shipyard rules covered ship repair, including equipment maintenance aboard vessels. OSHA expressly left Coast Guard preemption unresolved and archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-09-0
Date issued
February 9, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 9, 1994

Mr. Frank A. White
McDermott, Will & Emery
[Recipient address omitted]
Dear Mr. White:

Thank you for your letter of December 7, regarding a request for an opinion on the scope an application of 29 C.F.R. 1910.147, OSHA's standard governing the Control of Hazardous Energy Sources (Lockout/Tagout), to the maintenance of equipment on board fishing vessels which are subject to 46 C.F.R. Part 28.

OSHA's Lockout/Tagout standard is not applicable to maritime employment per 29 C.F.R. 1910.147(a)(ii)(A). It is our position that 29 C.F.R. Part 1915, Standards for Shipyard Employment, apply to the maintenance of equipment on board all commercial vessels. Section 1915.2(a) specifies that, "except where otherwise provided, the provisions of this part shall apply to all ship repairing, shipbuilding, and shipbreaking employments and related employments." Sections 1910.13(b)(1) and 1915.4(j) define "ship repair" as including the maintenance of equipment on board a vessel. Since ship repair is maritime employment (cf., 29 C.F.R. 1952.244(b) describing the term "maritime employment" in the Alaska state plan regulations), OSHA's Lockout/Tagout standard does not apply to the maintenance of equipment on board fishing vessels.

Please note that as requested, this position only addresses the coverage of OSHA's Lockout/Tagout standards to vessels, and does not address issues related to whether OSHA is preempted by the U.S. Coast Guard under Section 4(b)(1) of the OSHA Act.

We hope that this response satisfactorily clarifies your inquiry. If you have additional questions regarding this matter, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark
Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace