Back to Federal guidance

Small gasoline containers on construction sites

Summary A construction safety council asked about containers holding one gallon or less of gasoline. OSHA said metal or plastic containers listed or approved by the then-recognized testing laboratories could be used for handling and storage in that quantity. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-02-2
Date issued
February 2, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 2, 1994

Mr. Edward J. Hayden
Safety Director
Milwaukee Construction Industry
Safety Council
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hayden:

This is in response to your letter of November 19, 1993 regarding the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) requirements for containers used for storage and handling one gallon or less of flammable liquids such as gasoline. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

As discussed in your conversation with Mr. William Tschappat of my staff, any metal or plastic container listed or approved by Underwriters Laboratories (UL) or Factory Mutual Engineering Corporation (FM) may be used for the handling and storage of one gallon or less of gasoline. At the present time, UL and FM are the only Nationally Recognized Laboratories approved by OSHA to test this type of equipment.

For your reference, we have enclosed OSHA Instruction STD 3- 4.1A - De Minimis for Absence of a Flame Arrestor Screen in a Safety Can, and a memorandum to Regional Administrator Gilbert J. Saulter clarifying 29 CFR 1926.152(a)(1) regarding the term "approved."

If we can be of any future assistance please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P. E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance
Enclosures

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace