Back to Federal guidance

Carcinogen determinations for cobalt compounds

Summary A manufacturer asked whether an IARC review of cobalt compounds established a carcinogen label for its cobalt phthalocyanine sulfonate products. OSHA said the group summary might require checking the underlying evaluations and that the manufacturer still had to assess other available scientific evidence for its specific compounds. The source page notes a 2024 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-02-02
Date issued
February 2, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 2, 1994

Angela M. Mack
Product Safety Information Coordinator
UOP
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Mack:

Thank you for your letter of October 5 concerning the requirements under the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. Specifically, you inquired about section 1910.1200(d)(4)(ii) regarding hazard determination for carcinogenic compounds, in particular cobalt phthalocyanine sulfonate compounds.

Your question has been addressed in OSHA's compliance directive, Inspection Procedures for the Hazard Communication Standard (CPL 2-2.38C). This directive states the following: "For purposes of compliance with the MSDS and labeling requirements, the IARC monograph's summary evaluation for the chemical can generally be relied upon but it may be necessary to review the actual evaluations. In some cases, a group of compounds may be listed in the summary as carcinogenic but closer examination of the appropriate monograph will reveal that IARC had data to support the carcinogenicity of only certain compounds. Those compounds are the only ones covered by the HCS."

Under the Hazard Communication Standard chemical manufacturers have the responsibility to "identify and consider" all available scientific evidence for the chemicals they produce or import to determine if they are hazardous. In general, if an IARC monograph does not address a specific chemical or group of chemicals, the results of the monograph would not apply. However, it is your duty as the chemical manufacturer to evaluate all other scientific evidence and available studies to determine if any other evidence exists that may indicate a carcinogenic health hazard is associated with exposure to the cobalt phthalocyanine sulfonate compounds. The fact that your product was not addressed in the IARC monograph does not relieve you of the mandate to look elsewhere for other statistically significant evidence that carcinogenic or other health effects may result from employee exposure to cobalt phthalocyanine sulfonate compounds.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

[Corrected 12/6/2024]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace