Back to Federal guidance

Recording bloodborne-pathogen exposure incidents

Summary A lawyer asked whether a blood exposure involving someone outside the occupations covered by the bloodborne-pathogens rule could still be recordable. OSHA said injury-log requirements had a broader scope and explained how exposure to non-intact skin and recommended medical treatment affected recordability. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-01-31-2
Date issued
January 31, 1994
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 31, 1994

Mr. William K. Principe
Constangy, Brooks & Smith
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Principe:

Thank you for your letter dated December 3, requesting an interpretation regarding the proper recording of a bloodborne pathogens case on the OSHA Log 200. The case as outlined in your letter is a recordable case on the OSHA log.

The bloodborne standard and the recordkeeping regulations are two separate rules and have different scopes of coverage. While the bloodborne standard applies to specific occupations, the injury and illness recordkeeping requirements cover all employees as defined in the OSH Act: "...one who is employed in the business of his employer" (see Q & A A-1, page 2, of the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses). As described in Q & A C-11, on page 35 of the Guidelines, coverage is intended to go beyond specific job tasks to encompass the total work environment. Cases meeting the criteria outlined on page 6 of CPL 2-2.44C must be recorded on the OSHA Log 200 whether the employee is covered by the bloodborne standard (e.g. designated first aid responders, etc.) or not (e.g. Good Samaritan, etc.).

For recordkeeping purposes, "exposure incident" is defined as "a specific eye, mouth, other mucous membrane, non-intact skin, or parenteral contact with blood or other potentially infectious material..." In addition, "non-intact skin" includes skin with dermatitis, hang-nails, cuts, abrasions, chafing, etc. Therefore, cases involving an "exposure incident" to an employee may be recordable while cases involving a splash to a person's "intact" skin are not recordable.

Under 29 CFR 1904, medical treatment includes treatment that is actually provided as well as treatment that is clearly required but not provided. Thus, recommended treatment need not be rendered to satisfy the recordability criteria. This is consistent with the recordkeeping practices relating to cases other than those involving bloodborne pathogens. This guidance can be found on page 44 of the Recordkeeping Guidelines, Q & A F-5. For example, cases involving an employee's refusal to take prescription medication or to allow sutures to be applied do not change the recordability of the injury. This is why Section J(2) of CPL 2-2.44c includes "...the recommendation of medical treatment..." in its recordability requirements.

I hope you find this information helpful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief, Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace