Back to Federal guidance

Working distances from energized conductors

Summary An electrical contractors' group asked whether a universal two-foot rule governed work near energized conductors and whether distance was measured from a worker's reach. OSHA said required clearances rose with voltage and employers had to ensure unprotected workers and conductive objects stayed outside the applicable distances. It described adding the worker's reach as a practical way to meet that duty.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-01-31-1
Date issued
January 31, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 31, 1994

Mr. Charles H. Williams
Director, Codes and Standards
National Electrical Contractors Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Williams:

Your letter dated November 5 to Mr. Robert Reich, Secretary of Labor, requesting an interpretation of an Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard addressing the minimum working distances between employees and energized conductors (29 CFR 1926.950(c)(1)) has been forwarded to this office for response. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

Please be advised that there is no generic two-foot rule that applies in all cases. As shown in paragraph 1926.950(c), Table V-1, in those situations where the protective measures set forth in paragraph (c)(1) and (2) are not maintained, the minimum distance required increases in increments as the voltage of the line increases.

With regard to whether or not the minimum distances are to be measured from the extended reach of the employee, please be advised that the standard imposes an obligation on the employer to assure that an employee, not otherwise protected as allowed in paragraphs (c)(1) and (2), does not approach or take any conductive object within the distances to any exposed energized part as listed in 1926.950. Adopting a "two feet (or greater distances as required for voltages above 15 KV) plus the employee's reach" procedure is a good way to satisfy this obligation. The situation to be prevented is where the employee's work does not necessitate his presence within the two foot zone for the phase to phase voltage range of 2.1 to 15 kilovolts, or, as stated in paragraph (c)(2)(i), "The minimum working distance and minimum hot stick distances stated in Table V-1 shall not be violated."

If we can be of any further assistance, please contact Mr. Roy Gurnham or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roger Clark
Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace