Back to Federal guidance

Compressed air used to clean workers or clothing

Summary An employer asked whether workers could use compressed air to clean their bodies and clothes. OSHA advised against it in general industry and explained that air used for cleaning had to be below 30 psig with effective chip guarding and protective equipment. The source page notes a 2009 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1994-01-14
Date issued
January 14, 1994
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 14, 1994

Mr. Bruce W. Ensworth
IBG
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ensworth:

Thank you for your inquiry of March 29, 1993 addressed to Virginia Simmons, Safety Compliance Officer in the Birmingham Alabama Area Office concerning the acceptability of using compressed air for cleaning an employee's body and clothing. We apologize for the delay in response.

Employers should not allow employees to use compressed air for cleaning themselves or their clothing in general industry situations. The eyes and other body parts, such as the respiratory system, may be damaged as the result of inadequate personal protective equipment, lack of chip guards, and/or uncontrolled release of compressed air.

The enclosed Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.242(b) requires that compressed air used for cleaning purposes must be reduced to less than 30 psig (pounds per square inch gauge, 204 kPa). Compressed air used for cleaning must only be permitted with effective chip guarding and personal protective equipment to protect the operator and other employees from the hazards of the release of compressed air and flying debris. Standard 1917.154, which addresses similar hazards in the maritime industry, explicitly prohibits the use of compressed air for personnel cleaning. While this particular requirement is not specifically applicable in the general industry setting, we recognize it as good practice for all industries.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance please contact [the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850].

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected 04/07/2009]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace