Back to Federal guidance

Testing-laboratory approval for tunnel equipment

Summary A tunnel equipment maker asked how OSHA decided whether electrical monitors and cables were approved for construction use. OSHA said the construction and general-industry testing-laboratory definitions were comparable, but MSHA approval alone did not satisfy the cited construction electrical rule. It also explained the narrow custom-made equipment route.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-12-09
Date issued
December 9, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 9, 1993

Mr. Robert B. Moffat
Senior Project Engineer
The Robbins Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Moffat:

This is in response to your May 12 letter requesting interpretation of applicable Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards addressing tunnel boring machine equipment selection. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

Question 1: Do the conditions specified under this Subpart [29 CFR 1910.7(a)] also apply to 29 CFR 1926.449 for the definition of a "qualified testing laboratory?"

Answer 1: "Yes", because the definition for a "qualified testing laboratory" (1926.449) is equivalent to the definition for a "nationally recognized testing laboratory" (1910.7(a)). The general industry standard (29 CFR 1910) requires that electrical conductors and equipment required or permitted by Subpart S-Electrical be acceptable only if approved (1910.303(a)). One condition of approval of an installation or equipment within the meaning of Subpart S exists if the installation or equipment is accepted, or certified, or listed or labeled, or otherwise determined to be safe by a nationally recognized testing laboratory (1910.399(a)(1)), and the definition and requirements for a nationally recognized testing laboratory are given in 29 CFR 1910.7.

In the case of the construction standard (29 CFR 1926), it is required in Subpart K-Electrical that all electrical conductors and equipment shall be "approved" (29 CFR 1926.403(a)). One condition of approval of an installation or equipment within the meaning of Subpart K exists if the installation or equipment is accepted, or certified, or listed, or labeled, or otherwise determined to be safe by a qualified testing laboratory capable of determining the suitability of materials and equipment for installation and use (29 CFR 1926.449 Acceptable), and the definition for a qualified testing laboratory is given in 29 CFR 1926.449 qualified testing laboratory. Both definitions are basically equivalent.

Question 2: Is it also correct to say that if a complete piece of equipment, such as a methane monitor, which has been tested and approved by another federal agency, such as the Mine Safety and Health Administration (MSHA), then that piece of equipment is also suitable for use in its intended application and is considered an "approved" piece of equipment by OSHA?

Answer 2: If the methane monitor is an electrically operated instrument (including battery powered for operation within a Class I environment) the answer is "No" because the condition governing such approval, as stated in 29 CFR 1926.449 Acceptable, requires that when electrical equipment is of a kind which no qualified testing laboratory accepts, certifies, lists, labels or determines to be safe, it must be inspected or tested by another Federal Agency, or by a State, municipal or other local authority responsible for enforcing occupational safety provisions of the National Electrical Code, and found to be in compliance with the provisions of the National Electrical Code as applied in Subpart K of Part 1926. MSHA, as part of their laboratory testing program for the safe use of electrical equipment in mines, is neither responsible for enforcing occupational safety provisions of the National Electrical Code nor for determining compliance with the provisions of the National Electrical Code.

As indicated in 29 CFR 1926.449, the definitions given in this section for "approved" apply to the use of these terms in Subpart K instead of the definitions given in 29 CFR 1926.32. In addition, in the case of Underground Construction (1926.800), the paragraph dealing with electrical safety (1926.800(s)) specifically states that "This paragraph applies in addition to the general requirements for electrical safety which are found in Subpart K of this part."

Question 3: Is it correct to say that for electrical equipment, such as high voltage cable, which no qualified testing laboratory accepts, certifies, list or labels, the (OSHA) requirement applying to custom-made equipment applies?

Answer 3: The answer is "Yes" if the custom-made electrical equipment (or related installations) is designed, fabricated for, and intended for use by a particular customer, is determined to be safe for its intended use by its manufacturer on the basis of test data which the employer keeps and makes available for inspection to the Assistant Secretary and his authorized representatives. However, the fact that the equipment is of a type which no laboratory accepts, certifies, lists or labels, does not, in and of itself, make the equipment "custom made."

Question 4: Does the definition given for "Accept" in 29 CFR 1926.800 imply that any "equipment" that is MSHA approved is acceptable and thus would also apply to "high voltage cable" which falls within the "equipment" definition? If not, what does this definition refer to?

Answer 4: The answer to the first part of Question 4 is "No." The answer to the second part of Question 4 may be found in Answer 2 and in Answer 3.

If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy Gurnham, P.E., J.D.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace