Back to Federal guidance

Medical treatment after bloodborne exposure for log purposes

Summary A hospital employee-health group asked what counted as medical treatment for OSHA injury and illness logs after blood exposure. OSHA said diagnostic HIV and hepatitis B tests and exposure counseling did not themselves count as treatment, while therapeutic procedures and clearly required treatment could. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-11-29-0
Date issued
November 29, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 29, 1993

Ms. Eileen Rosenkoetter
Director of Employee Health
Association of Hospital Employee Health
Nurses of Greater St. Louis
St. Joseph Hospital
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Rosenkoetter:

Thank you for your letter dated November 1, requesting an interpretation regarding what is considered medical treatment for OSHA injury and illness recordkeeping purposes.

As found in Section F. on page 42 of the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses, examinations or other diagnostic procedures to determine whether an employee has an injury or is ill do not constitute medical treatment. Therefore, HIV testing and HBV antibody testing are not considered medical treatment.

"Counseling" associated with occupational bloodborne exposures is also not considered medical treatment (though counseling for related mental stress may be considered medical treatment). Medical treatment involves the provision of medical or surgical care for injuries through the application of procedures or systematic therapeutic measures.

Generally, the draining of blood or bodily fluids is considered medical treatment for OSHA injury and illness recordkeeping purposes when preformed as a treatment rather than as a diagnostic procedure. Taking blood simply for testing purposes is not considered medical treatment.

The evaluation of medical treatment versus first aid does not depend on the availability of the treatment or the status of the source patient. Under 29 CFR 1904, medical treatment includes treatment that is actually provided as well as treatment that is clearly required but not provided. Thus, recommended treatment need not be rendered to satisfy the recordability criteria. This is consistent with the recordkeeping practices relating to cases other than those involving bloodborne pathogens. This guidance can be found on page 44 of the Recordkeeping Guidelines, Q & A F-5.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Office of Statistics

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace