Back to Federal guidance

Returning extracted teeth to patients

Summary A senator asked whether OSHA prohibited dentists from giving patients their extracted teeth. OSHA said the bloodborne-pathogens rule governed how extracted teeth were handled when disposed of or used as specimens, but did not bar returning a patient's own tooth on request. The source page notes a 2008 correction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-11-24
Date issued
November 24, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 24, 1993

The Honorable Bent Conrad
United States Senator
[Recipient address omitted]
Dear Senator Conrad:

This is in response to your letter of September 25, which you wrote on behalf of your constituent, Mr. Gordon Sorum. Mr. Sorum contacted you because his oral surgeon refused to return an extracted tooth to him and informed him that "OSHA prohibits him from returning teeth that have been extracted from patients." The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) appreciates the opportunity to clarify this matter.

Under the Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens standard (29 CFR 1910.1030), OSHA considers extracted teeth to be potentially infectious material when they are being disposed of, used as diagnostic specimens, or sent to dental schools for student use. As such, they are to be handled in a particular manner in order to prevent occupational transmission of disease to employees who come into contact with them.

However, there is nothing in the standard which would prevent a dentist from giving patients their own extracted teeth when the patient desires them, since the intent of the standard is to prevent exposure of employees to the blood of other individuals, not to protect individuals from their own blood. At the same time, it would be unacceptable for a healthcare provider to require that a patient take all of the contaminated items generated during their care in order to circumvent the standard's regulated waste requirements.

We hope this information is responsive to your constituent's concerns, and thank you for your interest in worker safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Corrected January 22, 2008]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace