Back to Federal guidance

Methanol connected to a chlorine-dioxide process

Summary A correspondent asked whether an atmospheric tank holding at least 10,000 pounds of methanol, piped through a water mixer to a chlorine-dioxide process, fell under process safety management. OSHA said the described connected storage was covered. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-11-18
Date issued
November 18, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 18, 1993

Mr. Thomas J. Lukish, Director
Occupational Safety & Health Services
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lukish,

This is in response to your September 22 letter, requesting interpretation of the Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals standard, 29 CFR 1910.119. Specifically you asked whether a threshold or greater quantity of methanol stored in an atmospheric tank and connected through a water dilution mixer by piping to a chlorine dioxide bleach liquor making process is covered by the PSM standard.

The storage of 10,000 pounds (4535.9 kg) or more of methanol, a flammable liquid, in the tank which is connected through a water dilution mixer by piping to a chlorine dioxide bleach liquor making process, as described in the enclosure to your letter, is covered by the PSM standard.

As discussed in your November 5 telecon with Mr. Rolland Stroup of my staff, additional PSM letters of interpretation issued by the Occupational Safety and Health Administration concerning the storage of flammable liquids in atmospheric tanks are enclosed for your use. Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace