Back to Federal guidance

Exit-route doorway width at electrical enclosures

Summary An employer asked about 27 5/8-inch doorways into electrical equipment enclosures. OSHA said its cited exit-route width rule did not apply to the described situation and that, even if it did, the 3/8-inch shortfall would be de minimis. It urged safe emergency exit and labels the corrected letter an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-11-15
Date issued
November 15, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; the published text notes a February 4, 2004 correction.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy; the published text notes a February 4, 2004 correction. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

November 15, 1993
Mr. Tony Bolar-Softich
Manager, Safety
National Energy Production Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bolar-Softich:
This is a further response to your letters of May 12 and October 26, and to the November 2, telephone conversation with Mr. Dillard of my staff, in which you requested an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard, [29 CFR 1910.36, Design and construction requirements for exit routes], as it relates to the widths of doorways into electrical equipment enclosures that are twenty-seven and 5/8 inches (70.2 cm) wide. We apologize for the delay in our response.
We reviewed the information provided and determined that our [1910.36] standard does not apply to your situation. Even if [1910.36] did apply to the situation, the deficit of 3/8 inch (0.9 cm) in width would be considered a de minimis violation having no adverse impact on safety and health of employees.
Since the employer has a general duty under the Occupational Safety and Health Act to provide to employees a place of employment free of recognized hazards likely to cause serious harm, every effort should be made to ensure that employees can exit the electrical equipment enclosures safely in the event of an emergency.
If we can be of further assistance, please feel free to contact [the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850].
Sincerely,
Raymond E. Donnelly, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 2/4/2004]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace