Crane-mounted personnel platforms and upper controls
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
October 28, 1993
Mr. Gene Kavanaugh
Capital Contractors, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kavanaugh:
This is in response to your September 17 letter requesting a statement of compliance from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) for the Super Cage manufactured by United States Crane, Inc.
As you know, OSHA neither approves nor endorses products or work practices, but when provided with adequate information, it can offer an opinion as to whether or not they afford compliance with certain regulations. We have reviewed the Super Cage product advertisement enclosed in your letter and from the picture the Super Cage appears to be adequately designed but the advertisement does not provide enough information to enable us to determine if the platform meets our strength and fall protection requirements.
With respect to the use of a crane mounted personnel platform, please be advised that when the work platform is attached to an extensible boom crane and used at a construction site, the device is covered by the aerial lift provisions of 1926.556. This section, at paragraph 1926.556(b)(2)(ix), requires upper and lower controls for extensible and articulating boom platforms which are primarily designed as personnel carriers. We interpret this standard as applying only if the lifting of personnel is a routine function of the crane (i.e., one of the primary uses). Under such circumstances, the crane and attached platform as a combined unit must be equipped with upper and lower controls. If positioning personnel in this manner is only done occasionally, OSHA would not consider this practice as a primary use and upper controls would not be necessary.
Although OSHA standards do not address the attachment of personnel platforms to lattice boom cranes or the non-routine attachment of personnel platforms to extensible boom cranes, American National Standards Institute's recommended industry standard ANSI B30.5(b) - 1991, Section 5-3.2.2 addresses this practice. As you know, in instances where OSHA standards do not specifically address a particular activity or hazard, ANSI standards can be used by OSHA as a basis for a citation under 5(a)(1) of the Act.
With regard to whether a contractor could be cited under 1926.550(a)(1), 1926.451 or 1926.556 for using the Super Cage, please be advised that the effectiveness of your system can only be determined by a health and safety professional observing it in actual use under site conditions. As provided in OSHA's de minimis violation policy, the Agency will generally consider full compliance with an industry consensus standard (e.g., ANSI B30.5(b)-1991) to be the equivalent of being in compliance with the applicable existing OSHA standard. Of course the industry consensus standard must provide for the equivalent or greater degree of safety as provided for in the existing OSHA standard. However, inappropriate use of any boom-mounted platform could be cited under the applicable sections including 1926.550(a)(1), 1926.556 or 5(a)(1) of the Act based on ANSI B30.5(b)-1991, Section 5-3.2.2 Personnel Lifting.
If we can be of further assistance please contact me or Dale R. Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., Esq.
Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace