Back to Federal guidance

Illnesses contracted outside OSHA's geographic reach

Summary An employer asked how to record illnesses contracted while workers were outside the United States. OSHA said log duties did not cover employees outside the Act's geographic scope and that symptoms appearing at work from an outside, nonwork exposure did not make the case recordable. OSHA archives the letter and warns it may no longer represent current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-10-26-0
Date issued
October 26, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 26, 1993

Ms. Lyn E. Lang
Safety Systems Administrator
Aluminum Company of America
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Lang:

Thank you for your letter dated September 23, requesting an interpretation for the proper recording procedure for illnesses contracted outside of the United States. Q&A A-12 on page 4 of the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses best addresses this situation. Records need not be kept for employees when they are outside the geographic scope of coverage prescribed by Section 4(a) of the Act. Neither case described in your letter would be recordable, as long as the illness exposure occurred outside of the United States and it's territories. More specifically, the second scenario may be treated in the same fashion as symptoms that merely surface on the employers premises, but are the result of a non-work related event or exposure off premises (see Q&A C-8 on page 34 of the Guidelines).

I hope you find this information useful. If you have any further questions or comments, please contact us at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Bob Whitmore
Chief
Division of Recordkeeping Requirements

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace