Back to Federal guidance

Teachers and bloodborne-pathogen vaccine duties

Summary A congressman asked whether teachers had to be offered hepatitis B vaccination under OSHA's bloodborne-pathogens rule. OSHA said coverage depended on reasonably anticipated work-related blood exposure; teachers were generally outside it unless assigned first-aid or similar duties. For teachers whose only exposure arose from first-aid designation, the letter described an option to offer vaccine after an incident.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-10-19
Date issued
October 19, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 19, 1993

The Honorable Thomas E. Petri
U.S. House of Representative
[Recipient address omitted]
Dear Congressman Petri:

This is in response to your letter of September 2, addressed to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) which was referred to this office for response. Your letter addressed the concerns of your constituent, Mr. David C. Jording, regarding the OSHA standard on occupational exposure to bloodborne pathogens, 29 CFR 1910.1030. After carefully reviewing your constituent's concerns, it appears that Mr. Jording may misunderstand the requirements of the standard.

The bloodborne pathogens standard requires that the employer make the determination of which jobs and/or tasks involve occupational exposure. Occupational exposure is defined as reasonably anticipated exposure to blood or other potentially infectious material as the result of performing one's job duties. Those employees for whom it can be reasonably anticipated that they will have contact with blood or other potentially infectious material during the course of their job duties are covered by the regulation, including the requirement to provide the hepatitis B vaccine free of charge to the covered employee. Employees who do not have occupational exposure are not covered by the scope of the standard.

Teachers are not covered by the standard unless they are designated as responsible for rendering first aid or medical assistance should the need arise or have other occupational exposure. If the teacher's only exposure is as a result of be a designated first aider, the vaccine may be offered following the teacher's involvement in a first aid incident (see enclosed News Release).

OSHA does not provide the funds for any sector (public or private) to comply with the standard. Public sector employees are covered only in those states which operate their own states occupational safety and health programs.

We hope this information will enable you to adequately address the concerns of your constituent. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact my office.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace