Back to Federal guidance

Life safety codes and OSHA exit requirements

Summary An employer asked whether complying with NFPA 101 or a state building code satisfies OSHA exit rules. OSHA said NFPA 101 compliance meets its Subpart E requirements when the revised consensus standard affords equal or greater protection, while a state code counts only to the extent it complies with OSHA standards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-10-01
Date issued
October 1, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 1, 1993

Mr. Mark A. Roche
American Brands, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Roche:

This is in response to your letter of June 25, in which you requested a written confirmation from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) on whether an employer who meets the National Fire Protection Association (NFPA) 101, Life Safety Code, is considered in compliance with OSHA's Subpart E-Means of Egress standard, 29 CFR 1910.35 through 1910.38. Additionally, you sought confirmation on whether an employer who meets state building safety codes, such as those of Building Officials and Code Administrators, Inc. (BOCA), is considered in compliance with the aforementioned OSHA standards. Please excuse the delay in our response.

Employers who meet the requirements of NFPA-101 are considered in compliance with 29 CFR 1910, Subpart E. Employer compliance with revised national consensus standards, such as, NFPA-101, which provide equal or greater employee protection to that provided by an earlier version promulgated into OSHA standards, would be acceptable to OSHA. The enclosed pages from OSHA Instruction CPL 2.45B, of June 15, 1992, further explain this policy.

OSHA recognizes state building life safety codes, such as BOCA, to the extent that such codes are in compliance with OSHA standards.

If you have any additional questions, please feel free to contact [the Office of General Industry Compliance Assistance at (202) 693-1850].

Sincerely,

Roger A. Clark, Director
Dictorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace