Back to Federal guidance

Scheduling process hazard analyses by risk

Summary A manufacturer asked whether it could analyze the most hazardous subunits first under the process safety management rule. OSHA accepted the proposed schedule if its priorities reflected the required hazard factors and it documented why analyses could not be completed before each percentage deadline.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-29
Date issued
September 29, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 29, 1993

Mr. Joseph C. Caporossi, Director
Safety, Health & Emergency Response
Cytec Industries
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Caporossi:

This is in response to your August 26 letter, requesting interpretation of the Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals standard, 29 CFR 1910.119. In your letter you requested clarification on whether the scheduling and prioritizing on a "worst-first" basis of Process Hazard Analyses (PHA's) of covered processes would comply with the PSM standard in the following scenario.

Scenario:

A manufacturing site has six process units in it. All six process units use raw materials and produce products covered by 1910.119. Each of the six process units has subunits such as storage for raw materials, reactors, distillers, separators and end product storage. PHA's are conducted on the subunits per a schedule by which no less than 25 percent of the subunits for each process will be completed by 5/26/94, 50 percent by 5/26/95, 75 percent by 5/26/96 and 100 percent by 5/26/97. The PHA's on all subunits will be completed by 5/26/97, which is the PHA completion deadline specified in the PSM standard. The PHA schedule is based on a prioritization of the subunits within a process unit. Thus, for each process unit, no less than 25 percent of the subunits will be completed by 5/26/94, no less than 50 percent by 5/26/95, no less than 75 percent by 5/26/96 and no less than 100 percent by 5/26/97. The most hazardous process subunits in each process unit will have PHA's completed first. This approach will accelerate hazard identification and correction on a "worst-first" basis.

Our response:

The preceding PHA scenario would be acceptable to OSHA for the purpose of meeting the completion schedule requirements of 1910.119(e). The following information is provided to assist you.

Employer determination and documentation of the priority order for conducting PHA's at a worksite is required by 1910.119(e)(1). The basis for determining this priority order is a rationale which includes such considerations as the extent of the process hazard, number of potentially affected employees, age of the process, and operating history of the process. The "worst-first" basis you intend to use must incorporate this rationale.

PHA's must be "conducted as soon as possible" but not later than the schedule addressed in your letter. An employer must be prepared to demonstrate (through documentation including records which are maintained and otherwise) to OSHA that PHA's could not be completed before the percentage completion deadlines specified in 1910.119(e)(1).

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance please feel free to contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace