Back to Federal guidance

Evaluating a suction system under the bloodborne pathogens rule

Summary A device maker asked OSHA to endorse a suction system for use in medical offices under the bloodborne pathogens rule. OSHA declined to approve the product, explaining that compliance depends on workplace conditions, employee practices, and actual device use, rather than a device review alone. It also noted that marketing might require FDA clearance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-27
Date issued
September 27, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 27, 1993

Mr. Jeff Baker
Vice President
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Baker

Thank you for your letter of August 19, regarding the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) final rule for Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens (29 CFR 1910.1030), and your request for an endorsement that your product, the Power Station, can be used in compliance with the standard's requirements.

The agency does not approve or endorse products as you have requested. The final determination of compliance with OSHA's standards must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite with respect to employee safety and health. This must include an evaluation, through direct observation of employee work practices and all conditions of use in the workplace as well as an evaluation of the equipment or devices alone.

Your letter did not mention whether or not your device has received clearance from the Food and Drug Administration (FDA) for marketing. If not, please be advised the FDA must clear your product before it can be legally marketed, and the FDA plans to consider employee safety and health in its evaluation of products submitted for marketing clearance.

We hope this information satisfactorily addresses your concern. Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace