Documenting the flammable-liquid process safety exception
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
September 20, 1993
Mr. David L. Smith
Constangy, Brooks & Smith
Attorneys At Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Smith:
This is in response to your August 3 letter, requesting interpretation of the Process Safety Management (PSM) of Highly Hazardous Chemicals standard, 29 CFR 1910.119. Please accept our apology for the delay in responding. Your questions and our responses follow.
Question 1: Does an employer have to maintain records or documentation establishing the boiling points (or the 10 percent points of distillation identified in the definition of boiling point in the PSM standard) of flammable liquids stored in atmospheric tanks or transferred?
Reply: Please note that the exception at 29 CFR 1910.119(a)(1)(ii)(B) does not apply to all flammable liquids stored in atmospheric tanks or transferred which are kept below their normal boiling point without benefit of chilling or refrigeration. This exception is limited to flammable liquids in atmospheric tanks, containers and pipes used only for storage and transfer (to storage) and not connected to a process or process vessel. In response to your question, if intending to invoke the exception, an employer must be prepared to demonstrate (through documentation including records which are maintained and otherwise) to OSHA that flammable liquids stored and transferred on a work site meet this exception. In this context, an employer must disclose the boiling points of the flammable liquids intended to be excepted from PSM coverage and how the boiling points were determined.
Question 2: May an employer use the 10 percent point of a distillation (performed in accordance with the Standard Method of Test for Distillation of Petroleum ASTM D-86-62) to establish the boiling point of a flammable liquid instead of making an exhaustive attempt to establish and document an "accurate boiling point?"
Reply: Yes, the 10 percent point of a distillation may be used as noted in the 1910.119(b) definition of boiling point.
Thank you for your interest in Occupational Safety and Health. If we may be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace