Back to Federal guidance

Microwave treatment of regulated medical waste

Summary An OSHA regional office asked whether a microwave system could turn regulated medical waste into regular waste. OSHA deferred the disposal decision to state and local authorities while federal environmental review was pending and said compliant local use presented no apparent violation of its bloodborne pathogens rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-17-0
Date issued
September 17, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 17, 1993

MEMORANDUM FOR: GILBERT J. SAULTER
REGIONAL ADMINISTRATOR

THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: ROGER A. CLARK, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Acceptability of Microwave Systems to Convert Regulated
Waste to Regular Waste

In a recent telephone conversation with a member of your staff, and in subsequent correspondence, you asked us to determine the acceptability of microwave systems to convert regulated waste into waste free of biohazardous material. While researching this matter, we contacted the Environmental Protection Agency (EPA) to determine its jurisdiction on this matter.

EPA has been studying the use of microwave systems to disinfect regulated waste since 1991. This study was finished only recently and is now under review. The results from this study, upon which EPA will base any determination, will be available in early 1994.

In the interim, EPA has indicated that if a microwave system is currently acceptable to the state and local authorities to convert regulated waste to regular waste, then EPA will defer to that jurisdiction. Therefore, OSHA will also leave the decision as to whether regulated waste treated by a microwave system can be disposed of as regular waste to state and local authorities.

If use of such a system is in accordance with applicable state or local laws, then no apparent violation of 29 CFR 1910.1030(d)(4)(iii) exists. This issue will be revisited in the future when EPA's results are published.

[Earlier agency memorandum and company correspondence reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace