Back to Federal guidance

Limits on OSHA approval of needle recapping devices

Summary A medical device maker sought OSHA approval for a needle recapper, citing an earlier letter about another device. OSHA said it had not approved the earlier product either; it had only found that device apparently acceptable in particular circumstances where recapping was allowed. Compliance also depends on employee practices and workplace conditions, so evaluating a product alone cannot guarantee compliance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-15
Date issued
September 15, 1993
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 15, 1993

The Honorable John D. Rockefeller, IV
United States Senate
[Recipient address omitted]
Dear Senator Rockefeller:

Thank you for your letter of August 11, on behalf of your constituent, Mr. Steve Wade, Vice-President, International Marketing, Medical Safety Solutions, Inc. (Claim #317909001, Case Code WWH), regarding his concern about the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) July 20 correspondence, which stated that OSHA does not approve or endorse products.

Mr. Wade requested that his product, CapSafe, be evaluated by OSHA and recognized as an approved mechanical recapping device. Mr. Wade requested that OSHA grant such approval based on his belief that OSHA granted a hypodermic syringe recapping device produced by OnGard Systems Inc., recognized status as an "approved" device for recapping.

However, as we stated in our previous correspondence, Mr. Wade's interpretation that OSHA "approved" the OnGard device is incorrect. In a May 18, 1992 letter settling a legal challenge to OSHA's bloodborne pathogens standard (29 CFR 1910.1030), OSHA concluded that the OnGard recapping device appeared to be an acceptable mechanical device to be used in those specific circumstances in which recapping is permitted by the standard. However, such conclusions should not be taken out of context or given a broader application than was intended. It is important to note that OSHA specifically informed OnGard Systems that "although OSHA cannot, of course, approve or endorse particular products, the OnGard recapper appears to be an acceptable mechanical device." This statement is consistent with OSHA's long-standing policy regarding product approval requests.

Furthermore, as we stated in our previous correspondence, the final determination of compliance with OSHA's standards cannot be based on an evaluation of the equipment or devices alone. Such a determination must also take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite with respect to employee safety and health. This must include an evaluation, through direct observation, of employee work practices and all conditions of use in the workplace.

Therefore, any OSHA evaluation of a product alone, which obviously cannot take into account the additional factors cited above, does not guarantee compliance with the requirements of OSHA's standard.

We hope that this additional explanation will satisfactorily address Mr. Wade's concerns. Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace