Back to Federal guidance

Responsible party identified on material safety data sheets

Summary A distributor asked whose contact details must appear on a material safety data sheet when it sells a manufacturer’s product under its own name. OSHA said the named responsible party must be able to provide all required hazard and emergency information; the manufacturer may be named if it agrees and can supply that information.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-13-1
Date issued
September 13, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 13, 1993

Ms. Leslie C. Birnbaum
Corporate Health and Safety Manager
Wehran EnviroTech
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Birnbaum:

Thank you for your letter of July 23, concerning requirements of the Occupational Safety and Health Administrations (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS). You specifically inquired "whose name, address, and telephone number must appear on the MSDS?" Your question pertains to the HCS (29 CFR 1910.1200) paragraph (g)(3)(xii) which states:

"The name, address, and telephone number of the chemical manufacturer, importer, employer, or other responsible party preparing or distributing the material safety data sheet, who can provide additional information on the hazardous chemical and appropriate emergency procedures, if necessary."

We concur with your reading of the standard. Responsible parties must be able to supply all the information required by the MSDS, including the appropriate emergency information. Generally this will be the manufacturer or importer. If the chemical manufacturer has consented to being designated the responsible party and they are capable of providing the necessary information then the requirement of the standard has been met.

Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,

Ruth E. McCully, Director Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace