Back to Federal guidance

Separate buildings under the employee alarm rule

Summary An employer asked whether three structurally separate buildings connected by a corridor counted as one workplace under an employee alarm provision. OSHA said each building, with its own exits, was a separate particular workplace, so the cited requirement applied to each separately.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-09-1
Date issued
September 9, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 9, 1993

Mr. Neil E. Sherman, M.S.
Senior Industrial Hygienist
Compliance Services
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sherman:

This is in response to your letter of May 5, addressed to Ms. Patricia K. Clark, former Director of this office, and to the telephone communication with Mr. James C. Dillard of my staff, in which you requested an interpretation of "particular workplace" as used at 29 CFR 1910.165(b)(5), Employee alarm systems. We apologize for the delay in our response.

Specifically, you requested clarifications on whether the distribution of employees into the three structurally distinct work areas constitutes three "particular workplaces", and on whether the "10 or fewer" requirement of 1910.165(b)(5) applies when employees are distributed by way of "structurally distinct areas".

A "particular workplace" applies to an entirely separate building. Based on the particulars of your letter, and on the June 24, telephone conversation in which you stated that the "three separate buildings are tied together by a corridor or walkway", each one of the structurally separated buildings, with its own two means of exit, constitutes a "particular workplace". The distribution of employees as described in your letter constitutes three particular workplaces; therefore, the requirements of 1910.165(b)(5) apply separately to each of the three structurally independent buildings.

If you have additional questions, please feel free to contact Mr. Dillard.

Sincerely,
Raymond E. Donnelly, Director
Office of General Industry
Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace