Back to Federal guidance

Training when new chemical hazards enter the workplace

Summary An employer asked whether comprehensive initial hazard communication training eliminates later retraining. OSHA said employers must review new chemical information and train affected employees when a new hazard enters the workplace; the training can be brief if workers already know the hazard categories and how to use the data sheets.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-07
Date issued
September 7, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 7, 1993

Mr. Earle Wilson
Compliance Technologies Incorporated
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wilson:

This is in response to your inquiry of August 11, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200.

You requested clarification of 1910.1200(h), regarding the requirement for additional employee training whenever new hazards are identified. OSHA feels that the receipt of a new MSDS or chemical compels the employer to evaluate the information provided in the MSDS to ascertain whether the new product represents a new health or physical hazard to employees. Training would have to be provided to affected employees when new hazards are introduced into the workplace (not necessarily new chemicals).

The intent of the HCS training is to provide information to employees on the hazards they encounter in the workplace. Retraining can be as simple as a weekly safety meeting that highlights new chemicals in the workplace. As long as the initial training covers categories of chemicals and hazards, and how to read and understand MSDSs, retraining would merely have to assure that new products and chemicals are identified to the employees and that the hazards, if any, are recognized.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please contact the Office of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.

Sincerely,
Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace