Back to Federal guidance

Generator grounding, extension cords, and trench shields

Summary A safety consultant asked about extension cords and portable generators, fall protection, and using street plates with trench shields. OSHA explained the electrical and trench-shield requirements. The page visibly strikes its former fall-protection answer and notes later edits because that advice no longer reflected OSHA policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-09-03-1
Date issued
September 3, 1993
Status
Unknown
OSHA struck its former low-pitched roof fall-protection answer in edits dated March 28, 2005 and December 5, 2012, saying it no longer reflected current policy; other answers remain on the page.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA struck its former low-pitched roof fall-protection answer in edits dated March 28, 2005 and December 5, 2012, saying it no longer reflected current policy; other answers remain on the page. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 3, 1993
Ms. Patricia H. Falls
Vice President
Firstline Safety Management, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Falls:
This is in response to your February 8 letters requesting interpretation of various Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards. I apologize for the delay in responding to your inquiry.
With regard to whether cord- and plug-connected equipment includes extension cords used between the power supply and the tool when the power supply is a portable generator, please be advised that such extension cords would be considered to be cord-and plug-connected equipment as described in 29 CFR 1926.404(f)(3)(i)(A)
With regard to 29 CFR 1926.404(f)(3)(i) and your question of whether ground-fault circuit interrupters (GFCI's) are required when using portable generators, please be advised that OSHA does not require the use of GFCI's on portable or vehicle-mounted generators of 5kW capacity or less if the output is a two-wire, single-phase system and the circuit conductors are insulated from the generator frame and all other grounded surfaces. (See 29 CFR 1926.404(b)(1)(ii).)
With regard to 29 CFR 1926.404(f)(3)(i) and your question of whether or not a receptacle wiring tester can show if a portable generator is properly grounded, please be advised that the answer is primarily dependent on the configuration of the generator involved. Standard receptacle outlet testers will correctly identify the presence or absence of a properly wired equipment grounding conductor for three-wire, single-phase portable generators (except that some multiple wiring defect combinations cannot be detected). However, such testers will typically indicate the absence of an equipment grounding conductor on two-wire, single-phase portable generators, even when the generator is wired in accordance with OSHA standards. (The reason for this is because two-wire, single-phase portable generators need not have either circuit conductor connected to the equipment grounding conductor at the generator frame. On the other hand, a three-wire, single-phase generator must have its neutral conductor, as well as the equipment grounding conductor, bonded to the generator frame.)
~~With regard to your policy of instructing companies to comply with the requirements for guarding of low-pitched roof perimeters during the performance of built-up roofing work on roofs with a ground to eave height of 12 feet - 14 feet, please be advised that 29 CFR 1926.500(g) only applies to low-pitched roofs with a minimum ground to eave height greater than 16 feet. Nevertheless, your policy provides sound advice for your clients in dealing with the hazards of falls associated with working near roof perimeters. Although 1926.500(g) does not call for personal protective equipment such as body belts or harnesses for fall distances less than 16 feet, 1926.95 can be cited to address the hazards of falling less than 16 feet provided OSHA can establish both that a reasonable person familiar with the circumstances would have recognized a hazard warranting the use of personal protective equipment and that the use of personal protective equipment is feasible.~~
[This document was edited on 3/28/2005 to strike information that no longer reflects current OSHA policy. Former paragraph 1926.500(g) was redesignated to 1926.501(b)(10) by the 1994 revision of Subpart M, and the provision was modified. ~~The provision is also impacted by STD 3.1 (12/8/95) "Interim Fall Protection Compliance Guidelines for Residential Construction" and STD 3-0.1A (6/18/99) "Plain Language Revision of OSHA Instruction STD 3.1, Interim Fall Protection Compliance Guidelines for Residential Construction"~~.]
[This document was edited on 12/5/2012 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]
With regard to whether street plates can be used as any part of a protective system in conjunction with trench boxes without a design by a registered professional engineer, please be advised that any use of street plates with pre-manufactured or job-built shields (trench boxes) must be in accordance with 29 CFR 1926.652(c)(3) or (c)(4) which requires the approval of a registered professional engineer, except when using the designs of shield systems drawn from manufacturer's tabulated data.
If we can be of any further assistance, please contact [the Directorate of Construction at (202) 693-2020.]
Sincerely,
Roy Gurnham, P.E., Esq. Director
[Directorate of Construction]
[Corrected 2/28/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace