Back to Federal guidance

Classifying potentially gassy underground worksites

Summary An OSHA region asked when underground construction must be classified as potentially gassy. OSHA distinguished a full 24-hour monitoring period at or above ten percent of the lower explosive limit from isolated readings, and said geological history could independently support the classification before work begins.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-07-24
Date issued
July 24, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 24, 1993

MEMORANDUM FOR: GILBERT J. SAULTER
REGIONAL ADMINISTRATOR
LEO CAREY, DIRECTOR OFFICE OF FIELD PROGRAMS

FROM: ROGER CLARK, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

SUBJECT: Definition of Potentially Gassy Atmosphere
[29 CFR 1926.800]

This is in response to your April 28 memorandum requesting clarification of the potentially gassy classification criteria for underground construction operations. I apologize for the delay in responding to your inquiry.

As you know, there are two criteria to consider when evaluating an underground operation for classification as potentially gassy. First, if all air monitoring conducted in a 24-hour period discloses the presence of 10% or more of the lower explosive limit (LEL) of methane or other explosive gasses, then the operation must be classified potentially gassy as per 1926.800(h)(1)(i). However, if some but not all air monitor readings disclose the presence of 10% or more of the LEL, then the operation is not to be classified potentially gassy under the paragraph 1926.800(h)(1)(i). That paragraph is intended to address situations such as an unexpected pocket of gas. Second, if past experience with a geological area indicates that 10% or more of the LEL is likely to be encountered, an underground operation can be classified as potentially gassy before work begins under 1926.800(h)(1)(ii).

[Earlier regional memorandum and requester correspondence reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace