Back to Federal guidance

Needle blunting and recapping before disposal

Summary An inventor asked whether a device that blunted and recapped needles before disposal complied with OSHA’s bloodborne pathogens rule. OSHA declined product approval and said blunting that leaves a nub was akin to prohibited shearing, while recapping is permitted only in the rule’s narrow exceptions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-07-07
Date issued
July 7, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 7, 1993

Ms. Ann Tucker RN
Innovator Maternal/Child Health
RN RN MDs
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Tucker:

This is in response to your letter of June 8, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you asked us to "clarify the protocol that can allow blunting a needle... and allow one handed uncap/recap of needles prior to discard...". Your invention, the Bedside Caddy, is a device that apparently performs this procedure.

As you know, OSHA does not approve or endorse products. In general, OSHA does not review products as you have requested. The final determination of compliance must take into account all factors pertaining to the use of such devices at a particular worksite with respect to employee safety and health. This must include an evaluation through direct observation of employee work practices and all conditions of use in the workplace as well as an evaluation of the equipment or devices alone.

Additionally, because the Bedside Caddy is not yet on the market, and because the FDA will be conducting its own investigation into any hazards posed to employees using the device, we consider it to be premature at this time for OSHA to comment on this device.

Regarding your specific request for a clarification of the protocol that calls for blunting a needle against re-use and a one-handed recapping of needles prior to discard, OSHA considers a blunting procedure that leaves a nub as similar to the shearing or breaking of a needle. A "blunting" procedure appears to violate paragraph (d)(2)(vii), which specifically prohibits shearing or breaking of contaminated needles.

Further, needles are not to be bent or recapped unless required by a specific medical procedure or unless no alternative (such as immediate disposal into an appropriate sharps container) is feasible. Contaminated needles must be placed immediately in a sharps container. These restrictions are in place to eliminate any unnecessary manipulation of contaminated sharps by employees. Needles are expected to be used and immediately discarded, unrecapped, into accessible sharps containers.

We hope this information has been responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace