Back to Federal guidance

Exclusive control of a plug during equipment servicing

Summary An employer asked what exclusive control of a plug means while servicing cord-connected equipment. OSHA said the worker must be able to prevent re-energization, such as by holding the plug, keeping it within sight and reach, or locking it out.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-30-1
Date issued
June 30, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 30, 1993

Ms. Cheryl A. Hansen
Librarian
Engineering Systems, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Hansen:

This is in response to your April 7 letter which requested an interpretation of 29 CFR 1910.147(a)(2)(iii)(a) as to what "under the exclusive control of the employee" means with respect to cord and plug connected electric equipment.

"Under the exclusive control of the employee" means that the authorized employee would be able to prevent the equipment from becoming reenergized during his or her servicing or maintenance of that equipment. The plug is under the exclusive control of the employee if it is physically in the possession of the employee, or within arms reach and in line of sight of the employee, or if the employee has affixed a lockout/tagout device on the plug in compliance with the 29 CFR 1910.147.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace