Back to Federal guidance

Worker safety at crane-based bungee jumping operations

Summary An industry association asked about OSHA’s role in bungee jumping from cranes. OSHA said it covered employees at those operations, while spectator and non-employee jumper safety belonged to other authorities, and explained the general-industry crane rules it considered relevant.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-30-0
Date issued
June 30, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 30, 1993
Martin Drott
Special Projects Administrator
Construction Industry Manufacturers Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Drott:
This is in response to your letter of May 24, about the status of OSHA's actions concerning bungee jumping from cranes. As you noted, the last Occupational Safety and Health Administration (OSHA) action was a year ago when the draft OSHA Instruction about bungee jumping was circulated for comment within OSHA. This draft has been re-worked to incorporate the various comments and is currently being reviewed prior to publication.
As you may be aware, the OSHA coverage applies only to the employer and employee relationship; OSHA does not regulate the public safety aspects of workplace activities, i.e., in the case of bungee jumping, the safety of spectators and non-employee jumpers. That is a matter left to State, local or other Federal authorities.
The bungee jumping activity carries a Standard Industrial Classification code (SIC code) that places the activity within coverage of the OSHA 29 CFR 1910 general industry standards. All of the applicable 1910 standards would apply to any bungee jumping activity. Subpart N "Materials Handling and Storage", contains the standards that apply directly to cranes and derricks. There are no standards in this section that permit the routine hoisting of employees or personnel platforms utilizing crane equipment, although OSHA's construction standards provide for such activities in certain circumstances.
To recapitulate:

OSHA has authority over worker safety at bungee jumping operations. When OSHA inspectors observe serious, recognized hazards at such workplaces, citations may be issued, with appropriate proposed penalties. When our directive is issued, we will be happy to provide you with a copy. In the meantime, your cooperation is welcomed to inform the closest OSHA or designated State office of the location of operations which are hazardous to workers. If public safety is at issue, we encourage you to notify the proper state and local authorities.

We appreciate your interest in employee safety and health.
Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace