Back to Federal guidance

Disinfectant claims for bloodborne pathogen protection

Summary A university project asked OSHA to confirm which disinfectant labels were acceptable under the bloodborne pathogens rule. OSHA agreed with the described tuberculocidal approach and said an HIV-only research laboratory could use an HIV claim only if no other bloodborne pathogen was possible.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-29-0
Date issued
June 29, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 29, 1993

Ms. Jill Haukos
Associate Director for
Special Projects
Texas Tech University
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Haukos:

This is in response to your letter of April 5 regarding the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regulation 29 CFR 1910.1030, "Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens." Specifically, you requested confirmation of information received during a telephone conversation you had with a member of my staff.

The information you received was as follows, according to your correspondence:

  1. OSHA Instruction CPL 2-2.44C is still the current version. Proposed revisions have not been approved and published yet.

  2. OSHA assumes that a product labeled for TB will be effective against HIV-1 and, therefore, HIV-1 label claims are not needed for compliance with the bloodborne pathogens regulation. Questions on this topic should be routed to the Regional Bloodborne Pathogen Coordinator with the regional OSHA offices.

  3. OSHA will accept an HIV-1 label claim for products being used in HIV-1 research laboratories where that is the only pathogen that could be found in the samples (blood or tissue culture, etc...). If there is any chance of HBV, the lab will need a TB effective product.

All of these statements are correct, however we would like to add to item #3. If there is any chance of not only HBV presence, but presence of any bloodborne pathogen other than HIV, the lab will need a tuberculocidal disinfectant.

We hope this information is responsive to your concerns. Thank you for your interest in employee safety and health.

Sincerely,
Roger A. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace