Back to Federal guidance

Approval and grounding of construction generators

Summary A generator manufacturer asked whether portable and vehicle-mounted generators used at construction sites had to be approved and how grounding terms applied. OSHA said generators counted as electrical equipment under Subpart K and described the testing, authority, or custom-equipment routes to approval.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-28-0
Date issued
June 28, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 28, 1993

Mr. Colin Iwasa
Yamaha Power Equipment
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Iwasa:

This is in response to your December 20, 1991, letter requesting clarification of Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards concerning portable and vehicle mounted generators. I apologize for the excessive delay in responding to your inquiry.

In regard to whether portable and vehicle mounted generators on a construction job site are required to be listed, labeled or certified, please be advised that all electrical conductors and equipment are required to be "approved," according to 1926.403(a). Section 1926.449 includes definitions of terms used in the Electrical Standards for Construction, contained in Subpart K of 29 CFR Part 1926. The definitions of "approved" and "acceptable" indicate what constitutes approval under Subpart K of the Construction Standards.

An installation or equipment is acceptable to the Assistant Secretary of Labor, and approved within the meaning of this Subpart K:

(a) If it is accepted, or certified, or listed, or labeled, or otherwise determined to be safe by a qualified testing laboratory capable of determining the suitability of materials and equipment for installation and use in accordance with this standard; or

(b) With respect to an installation or equipment of a kind which no qualified testing laboratory accepts, certifies, lists, labels, or determines to be safe, if it is inspected or tested by another Federal agency, or by a State, municipal or other local authority responsible for enforcing occupational safety provisions of the National Electrical Code, and found in compliance with those provisions; or

(c) With respect to custom-made equipment or related installations which are designated, fabricated for, and intended for use by a particular customer, if it is determined to be safe for its intended use by its manufacturer on the basis of test data which the employer keeps and makes available for inspection to the Assistant Secretary and his authorized representatives.

Electric equipment (i.e., generators) meeting (a), (b) or (c) above will be considered approved by OSHA.

In regard to whether portable and vehicle mounted generators are included in the definition of "equipment" for purposes of Subpart K, please be advised that "equipment" is defined as follows:

A general term including material, fittings, devices, appliances, fixtures, apparatus, and the like, used as a part of, or in connections with, an electrical installation.

This definition clearly includes an electric generator supplying power to other electric equipment used on a jobsite.

In regard to a separately derived system, please be advised that the National Electrical Code (National Fire Protection Association, NFPA 70) contains information useful in determining whether a portable or vehicle-mounted electric generator is being used as part of a separately derived system. Section 250-5(d) of this code contains the following explanation:

(d) Separately Derived Systems. A premises wiring system whose power is derived from generator, transformer, or converter windings and has no direct electrical connection, including a solidly connected grounded circuit conductor, to supply conductors originating in another system...

(FPN No. 1): An alternate alternating-current power source such as an on-site generator is not a separately derived system if the neutral is solidly interconnected to a service-supplied system neutral.

Thus, a separately derived system has no direct electrical connection to another system supplying power at the jobsite, while a non-separately derived system would be directly connected to another system supplying power to the site. A non-separately derived system at the jobsite would not need to have its neutral grounded, because the service-supplied system would already provide this function. Portable and vehicle-mounted generators are typically used to provide primary power for utilization equipment on construction sites and are normally separately derived systems for the purposes of OSHA's electrical standards for construction.

In the OSHA standards for portable vehicle-mounted generators, equipment grounding conductor bonding is mentioned in 1926.404(f)(3)(i)(B) and in 1926.404(f)(3)(ii)(C). Neutral conductor bonding is mentioned in 1926.404(f)(3)(iii).

The intent of 1926.404(f)(3)(iii) becomes very clear when one considers that the term "neutral" is used in its technical sense. A 120/240 volt system has a neutral and therefore must be bonded to the generator frame. A 2-wire 120 volt system has no neutral and therefore bonding is optional. Recall that neither side of a 2-wire derived system is a neutral and when one grounds either side, it becomes a grounded terminal or conductor, but it is not a neutral.

If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale R. Cavanaugh of my staff in the Office of Construction and Maritime Compliance Assistance at (202) 219-8136.

Sincerely,
Roy F. Gurnham, P.E., Esq. Director
Office of Construction and Maritime
Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace