Back to Federal guidance

Reeves Sleeve rescue stretcher use and training

Summary A rescue stretcher representative asked if the Reeves Sleeve met OSHA requirements. OSHA's construction office said proper application and user training could satisfy relevant emergency rescue equipment rules; its later general industry reply added maintenance, manufacturer instructions, and training conditions. OSHA did not endorse the product and labels the page an archive document.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-24-1
Date issued
June 24, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 24, 1993
Mr. Barry White
Barry White Associates
[Recipient address omitted]
Dear Mr. White:
This is in response to your June 7 letter requesting review and comments on the "Reeves Sleeve" stretcher model #122.
As you recognized in your letter, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) neither approves nor endorses products. The variable working conditions at job sites and possible alternations or misapplications of an otherwise safe product could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. We have reviewed the product data in the brochure you provided to OSHA and are of the opinion that employer most likely would be in compliance with the OSH Act when using a Reeves Sleeve for emergency rescue in the workplace as follows:

  1. The Reeves Sleeve is maintained in serviceable condition through proper maintenance as determined by inspection procedures described in the brochure;
  2. The Reeves Sleeve is used in accordance with manufacturer recommendations noted in the brochure; and
  3. Training is conducted on the use of a Reeves Sleeve for the intended emergency rescue.

Thank you for your interest in occupational safety and health. If we may be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
Raymond E. Donnelly, Director
Office of General
Industry Compliance Assistance
January 19, 1993
Mr. Barry White
Barry White Associates
[Recipient address omitted]
Dear Mr. White:
This is in response to your December 9 letter requesting review and comments on the "Reeves Sleeve" stretcher model #122.
As you recognize in your letter, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not approve nor endorse products. The variable working conditions at jobsites and possible alterations or misapplication of an otherwise safe product could easily create a hazardous condition beyond the control of the manufacturer. However, we have reviewed the product data in the brochure enclosed with your letter and it appears that if the "Reeves Sleeve" is properly applied, and training in the use of the product is conducted, the user would be in compliance with OSHA standards such as 29 CFR 1926.651(g)(2)(i) dealing with emergency rescue equipment.
If we can be of any further assistance, please contact me or Mr. Dale Cavanaugh of my staff at (202) 219-8136.
Sincerely,
Roy F. Gurnham, Esq., P.E.
Director of Construction
and Maritime Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace