Computerized injury logs and travel to treatment
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
June 21, 1993
Mr. Neil H. Wasser
Constangy, Brooks & Smith
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wasser:
Thank you for your letter dated June 2, requesting interpretations on several OSHA injury and illness recordkeeping issues. I will respond by first restating your question and then answering it. Whenever possible, I will reference the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses by citing the appropriate page and Q&A numbers.
Q1 Part 1904.2 of the Code of Federal regulations (CFR) provides, in pertinent part, that an employer may maintain the OSHA 200 Log by means of data-processing equipment if at each establishment "there is available a copy of the log which reflects separately the injury and illness experience of that establishment complete and current to a date 45 calendar days." (Emphasis added).
As you know, many companies now maintain their OSHA 200 Log on computers located at each establishment. Will OSHA consider the Logs to be sufficiently "available" if they can be produced by simply entering a print command into the computer whenever a request is made to review the Log, or must the establishment have an actual hard copy of the Log on hand at all times?
A1 If the establishment is capable of printing the Log immediately upon request, it will be considered to be within compliance of 29 CFR 1904.2.
Q2 Assume that an employee incurs a work related injury that is recordable as a result of "medical treatment." Assume further that the employee is required to periodically visit the treating physician for follow-up observation and/or treatment. If the employee is involved in an automobile accident resulting in medical treatment and/or lost workdays while driving to the doctor, are the injuries resulting from the automobile accident "work related" for OSHA recordkeeping purposes? Does it make any difference if the employee is leaving for the doctor's appointment from home versus from work?
A2 The scenario outlined above would not be considered work related. Additional injury or illness that results from direct consequences of a previous work related case (without additional workplace events or exposures) should be attributed to the original case (page 45, Q&A F-17). This includes situations such as adverse reactions to medications, time lost due to case related elective surgery, or complications during surgery, etc. On the other hand, additional injury or illness sustained from circumstances which are secondary to the original case (such as driving the car in the above scenario) is not considered work related and therefore should not be attributed to the original case.
I hope you find this information helpful. If you have any further questions, please contact my staff at Area Code (202) 219-6463.
Sincerely,
Stephen A. Newell
Director
Office of Statistics
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace