Back to Federal guidance

Work relationship during travel and voluntary activities

Summary An employer asked whether injuries away from its premises counted as work related. OSHA said the former recordkeeping test turned on whether the worker was carrying out work duties or present because of employment, rather than simply eating or doing other ordinary living activities.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-21-4
Date issued
June 21, 1993
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent current policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 21, 1993

Mr. Michael Hall
Program Manager
Safety/Emergency Response
IBM
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hall:

Thank you for your facsimile dated June 1, requesting an interpretation for several OSHA injury and illness recordkeeping issues. Whenever possible, I will reference the Recordkeeping Guidelines for Occupational Injuries and Illnesses by citing the appropriate page and Q&A numbers.

Injuries and illnesses that result from an event or exposure off the employer's premises are work related if the worker was engaged in work related activities or was present as a condition of his or her employment (page 35, Section 2). These criteria must be applied to scenarios one and three outlined in your facsimile. If the employee was injured while performing duties in the interest of the company, the injury would be considered work related. If the employee was injured while performing normal living conditions, (e.g. eating), the injury would not be considered work related.

Because of the voluntary nature of the work outlined in scenario two, any injury or illness occurring to that employee should not be considered work related.

Employees off premises in nontravel status work within their normally scheduled hours and normal geographic area of operation. An interpretation of "normal geographic area" includes the town or city where the employee normally works and directly adjoining municipalities. Employees in travel status must either be: (1) outside their normal area of operation, or (2) working off premises for more than a normal workday (such as staying overnight) (page 37, Q&A C-22).

Injuries incurred during normal commutes to and from work are not considered recordable (page 36, C-19). However, for employees who are "on call", travel to and from work is not considered the normal commute and any injury occurring during such travel would be considered work related. This applies to employees responding and traveling to emergency situations.

I hope you find this information useful. If you have any further questions, please contact my staff at Area Code (202) 219-6463.

Sincerely,
Stephen A. Newell
Director
Office of Statistics

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace