Back to Federal guidance

Reuse of contaminated uniforms during asbestos removal

Summary A uniform supplier asked whether asbestos workers could leave a contaminated uniform in the equipment room during a break and put it back on when returning. OSHA said the described reuse violated the protective-clothing sequence and workers needed clean clothing from the clean room before re-entry.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1993-06-21
Date issued
June 21, 1993
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 21, 1993

Mr. Pasquale Navarro
Vice President of Operations
UNISERVE, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Navarro:

This is in response to your letter of March 16, concerning procedures for leaving from and returning to an asbestos removal area when recyclable protective uniforms are being used.

You requested that we advise you whether the procedures you recommended violate any provisions of Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards. The procedures you recommended are as follows:

The employee comes out of the asbestos containment area, removes his/her contaminated uniform in the equipment room while wearing proper respiratory protection, showers in the shower area, enters the clean room, removes his/her respiratory protection, dons clean clothes, and then goes to lunch or some other destination. When the employee returns, he/she removes his/her clean clothes, dons the proper respiratory protection, enters the equipment room and puts on the same uniform he/she wore in the morning, re-enters the containment area and continues working.

Your recommended practice of reusing a uniform that is contaminated with asbestos is prohibited by the standard. Provision [29 CFR 1926.1101(j)(1)(iii)(B)] requires the employer to ensure that employees remove their protective clothing in the equipment room upon leaving the containment area and deposit the clothing in labeled impermeable bags or containers; whereas provision [29 CFR 1926.1101(j)(1)(ii)(c)] requires the employer to ensure that employees put on protective clothing before leaving the clean room for the containment area. Since protective clothing must be put on in the clean room and cannot be taken beyond the equipment room after it has been worn in the asbestos containment area, the re-use of recyclable protective clothing until it has been properly laundered is prohibited.

In order to make your recommendations conform with the standard you must change them to indicate that when the employee returns, he/she is to don a clean uniform in the clean room before re-entering the containment area to continue working.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you.

Sincerely,

Ruth McCully, Director
Office of Health Compliance Assistance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace